2011. november 29., kedd

Bolognai spagetti olcsón, egyszerűen, gyorsan

Jellemzők: sokan, sokféleképpen készítik ezt a mártást, amely - bár ízesítése talján jellegű - ismeretlen helyről ered. Bolognában sosem készítettek ilyet, csak egy hasonló raguételt főznek a szóban forgó észak-olaszországi városban élők. Ha módodban áll, készíts többszörös adagot a húsos-paradicsomos szószból, a felesleg kis műanyag doboz(ok)ban lefagyasztva sokáig eláll. Felolvasztva pizza, melegszendvics, sós palacsinta, lasagne ízesítője lehet. A spagetti nyugodt szívvel fusillire (orsótésztára) cserélhető. 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 zacskó (50 dkg) spagetti vagy fusilli nem túl puhára főzve, leszűrve
  • 1 nagy üveges (350 g) sűrű paradicsompüré (vagy ha szezonja van, 1 kg paradicsom)
  • 30 dkg darált sertés- vagy marhahús (esetleg pulykahús), akár vegyesen is
  • 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3 evőkanál (olíva)olaj
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • őrölt fekete bors
  • szárított vagy friss bazsalikom
  • szárított vagy friss oregánó
  • 2 szem egész szegfűszeg vagy kevéske őrölt
  • fél teáskanál őrölt pirospaprika
  • szárított vagy friss zellerlevél
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • kristálycukor ízléstől és a paradicsomsűrítmény édességétől függően
  • 1 pici gumó zeller
  • 1 nagy sárgarépa
  • reszelt sajt ízlés szerint (opcionális)

Elkészítés: 
  1. A hagymát párold meg az olajon, majd pirítsd meg rajta a húst.
  2. Reszeld a húshoz a zellert és a sárgarépát. Kevergesd pár percig.
  3. Öntsd fel a sűrű paradicsompürével, illetve 2,5 dl vízzel. Ízesítsd sóval, pirospaprikával, fokhagymával, borssal. Fedő alatt, kis lángon tartva párold 25 percig.
  4. Ízesítsd a mártást a különböző fűszerekkel, s ha szükséges, cukorral és sóval. (A bazsalikom és az oregánó elengedhetetlen.) Főzd fedő nélkül, folyamatosan kevergetve további 5 percig.
  5. Tálald forrón a tányérokba helyezett tésztahalmokra szedve, reszelt sajttal megszórva. Jó étvágyat!

Tipp: 
  • még finomabb lesz a bolognai spagetti, ha a tészta és a mártás keverékét egy zsiradékkal kikent tálba teszed, a tetejét vastagon meghinted reszelt sajttal, majd forró sütőben tartod a sajt pirulásáig;
  • gombával, baconnel és/vagy egy pici darab füstölt hússal gazdagítva különleges ízt nyer a paradicsomos szósz.

Összár: tésztával, paradicsompürével és 10 dkg trappista sajttal számolva 850 - 1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: bolognai mártás recept, spaghetti bolognese egyszerűen.