2011. november 30., szerda

Májas spagetti olasz módra

Jellemzők: sertés, marha, csirke, nyúl, pulyka, kacsa májából is megfőzheted ezt az ízletes, kifejezetten gyors, tápláló ételt. 
Elkészítési idő: 35-40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **** / *****

Hozzávalók 4-5 adaghoz:
  • 40 dkg máj típusától függően előkészítve (a szárnyasfélék mája szív nélkül!), nagyon vékony csíkokra vágva
  • 1 csomag (500 g) spagetti sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 20 dkg gomba vékonyra szeletelve
  • 0,5 dl (olíva)olaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 0,5 teáskanál őrölt pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 0,5 pohár (85 g) tejföl
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál sűrű paradicsompüré

Elkészítés:
  1. A vöröshagymát fonnyaszd meg az olajon.
  2. Add a hagymához a gombát, ízesítsd borssal, pirospaprikával, majoránnával. Párold a gombát puhára közepes lángon, fedő nélkül.
  3. Ha a gombáról elfőtt a felesleges víz, süsd 5 percig a májcsíkokat az edényben. Tartsd az ételt nagy lángon és kevergesd folyamatosan.
  4. A megpuhult májat sózd meg, vedd le a tűzről. Keverd hozzá a tejfölt és a paradicsompürét.
  5. Tálald a spagettihalmokra öntve. Jó étvágyat!

Összár: sertésmájból elkészítve, tésztával, csiperkegombával kb. 600-700 Ft, csirkemájból elkészítve, tésztával, csiperkegombával: 700-750 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: olasz májas tészta egyszerűen, spaghetti fegato, gombás máj, csirkemájas spagetti, disznómájas spagetti, borjúmájas spagetti.