Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 70-80 dkg burgonya hasábokra vágva (vagy ugyanennyi mirelit)
- a burgonya sütéséhez étolaj
- 1 tojás
- 10 dkg kemény sajt (pl. trappista) lereszelve
- 50 dkg párizsi apró darabokra vágva (vagy ledarálva) [krinolinnal, szafaládéval, virslivel is helyettesíthető]
- 2 pohár tejföl (350 g)
- só
- őrölt fekete bors
- 2 szál zöldhagyma felkarikázva
- ételízesítő
- 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva
Elkészítés:
- Süsd ki a krumplit a szokásos módon étolajban.
- Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius fokosra.
- Keverd össze a tojást a tejföllel, a reszelt sajttal, ízesítsd sóval, ételízesítővel, borssal. Add hozzá a zöldhagymakarikákat és a zúzott fokhagymát is.
- Halmozd egy jénai vagy egy kisebb, mély tepsi aljára a sült burgonyát. Sózd meg enyhén. Szórd meg egyenletesen a parizerdarabokkal. Öntsd a tetejére a tejfölös-sajtos-tojásos keveréket.
- Told a tálat vagy a tepsit az előmelegített sütőbe. Süsd kb. 25-30 percen át, vagy addig, amíg a teteje sárgásbarna lesz.
- Tálald melegen, kockákra vagy - a tortafélékhez hasonló módon - szeletekre vágva. Ecetes almapaprika illik mellé. Jó étvágyat!
Összár: nem konyhakész burgonyából, a párizsi minőségétől függően 750-1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: párizsival rakott burgonya recept, parizeres rakott krumpli olcsón, sültkrumplitorta