2011. december 7., szerda

Tejfölös bableves füstölt hússal

Jellemzők: húsos habart bableves. Friss, puha fehér kenyér illik mellé. Tálaláskor nem csípős zöldhagyma-karikákkal megszórva még finomabb és gusztusosabb! 
Elkészítési idő: 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 25 dkg tarkabab, a felhasználást megelőző este átválogatva, hideg vízbe áztatva
  • 50 dkg füstölt húsoscsont VAGY 30-40 dkg füstölt bordaporc VAGY 1 kicsi füstölt mellső csülök 
  • 1 csapott evőkanál ételízesítő
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • őrölt fekete bors
  • liszt
  • majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • tárkony (opcionális)
  • 1 kis fej vöröshagyma egészben
  • 3-4 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma egészben
  • 1 púpozott evőkanál zsír VAGY 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
  1. A feldarabolt, átmosott húsfélét tedd oda főni a babbal, a babérlevéllel, a hagymával és a fokhagymákkal együtt. 
  2. Amikor a hús és a bab már puha, készíts világos rántást a zsiradékból, kb. 2 evőkanál lisztből és egy teáskanál pirospaprikából, majd hígítsd fel vízzel.
  3. Keverd el a tejfölt csomómentesre 1 evőkanál liszttel.
  4. A bablevest sűrítsd be a habarással és a rántással. Ízesítsd majoránnával, ízlés szerint tárkonnyal, ételízesítővel, sóval, borssal. A két hagymafélét és a babérleveleket emeld ki a fazékból sűrítés előtt.
  5. Forrald fel a levest lassú tűzön és kevergesd a tűzhelyen hagyva még további 4-5 percig.
  6. Tálald melegen! Jó étvágyat!


Tipp: pácolt-füstölt pulykacombból készítve is finom!
Összár: a füstölt hús fajtájától és mennyiségétől függően 800 - 1400 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: Habart bableves olcsón, tejfölös tarkabableves