2011. december 7., szerda

Köménymagos tojásleves

Jellemzők: hagyományos levesünk, ahogyan a nagymama, anyuka és a menzás néni főzte.
Elkészítési idő: 15-20 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 4 tojás egy tálban habosra keverve
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • 1 púpozott evőkanál sertészsír (vagy 2 evőkanál étolaj)
  • 2 evőkanál egész köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • kruton (pirítóskockák, opcionális)
  • finomra metélt petrezselyemzöld vagy zöldhagyma (opcionális)

Elkészítés:
  1. Pirítsd meg a köménymagot a zsiradékon, majd hintsd meg a liszttel és a pirospaprikával. Készíts belőle világos rántást.
  2. Öntsd fel vízzel, s sózd meg. 
  3. Főzd fel a levest. Ha felfőtt, csurgasd bele a felvert tojásokat, s folyamatosan kevergetve tartsd még további 2 percig a forró tűzhelyen az ételt.
  4. Tálald forrón, krutonnal és/vagy friss zöldekkel megszórva. Jó étvágyat!

Összár: kb. 200 - 250 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: tojásleves köménymaggal