2011. november 28., hétfő

Sörös malacpecsenye - egyszerű és Szilveszterre ideális!

Jellemzők: ízletes, egyszerűen elkészíthető húsétel. Bőre ropogós, illata mennyei. Jól mutat a szilveszteri menüben. Leginkább a könnyű, habos krumplipüré illik mellé. 
Elkészítési idő: 180 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4-6 adaghoz:
  • kb. 1 kg-nyi bőrös malaccomb (esetleg egy lapocka) kicsontozva, megtisztítva, megszárítva
  • 6 gerezd fokhagyma nagyobb szeletekre vágva
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz 2 dl langyos sörben feloldva
  • erős kötözőzsineg
  • konyhai ecset vagy kenőtoll
  • tepsi vagy sütőtál

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 240 Celsius fokosra.
  2. Tűzdeld meg a húst a fokhagymaszeletekkel, majd kend be ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal. Hagyd állni 20-30 percet.
  3. Zsineggel kösd át úgy a combot, hogy csak a bőre legyen kívül. Legyenek a hurkok jó szorosak.  
  4. Helyezd a húst egy tepsibe vagy egy sütőtálba, önts alá 1 dl vizet, majd told a forró sütőbe. 20 percenként kenegesd meg a bőr teljes felületét a mézes-sörös oldattal. 
  5. Csökkentsd a hőt 180 Celsius fokra akkor, ha a hús felülete vörösesbarna színt kap. Tartsd a combot a sütőben puhulásig. (Ezt egy villával könnyen ellenőrizni tudod, de ne szurkáld a húst gyakran, mert az ízes leve kifolyik.)
  6. Szeleteld fel még forrón. Jó étvágyat!

Összár: 800 - 1000 Ft.


Egyéb elnevezések: fokhagymás malacpecsenye, ropogós malacpecsenye, malacsült.