2011. november 20., vasárnap

Sajtos rétes egyszerűen

Jellemzők: jó ízű délutáni csemege, de gazdagabb leves mellé második fogás, vagy kellemes vacsora is kerekedhet belőle.
Elkészítési idő: 15 perc előkészületek +  20 perc sütés  
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók: 
  • 1 csomag réteslap (4 lapos)
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 10 dkg sütőmargarin (vagy vaj)
  • 1 tömlős krémsajt (natúr ízesítésű, 100 grammos)
  • 10 dkg ízesebb kemény sajt (pl. füstölt trappista) lereszelve
  • tej a kenyér áztatásához
  • fél pohár tejföl (kb. 85 gramm)
  • bors
  • 3 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • étolaj a tepsi és a tészta tetejének megkenéséhez

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. A szikkadt kenyérszeleteket áztasd tejbe.
  3. A tojások sárgáit keverd el margarinnal, sóval, a reszelt sajttal, a kinyomkodott kenyérszeletekkel, a tejföllel, ízesítsd kevés őrölt fekete borssal. A keverés végén a tojásfehérjehabot add hozzá. 
  4. Teríts le egy-egy réteslapot, és illessz rájuk még egyet-egyet. A dupla rétegű tésztákon egyenletesen terítsd el a tölteléket, majd csavard fel a lapokat.
  5. Tedd a rudakat zsiradékkal kikent tepsibe. A tetejüket is kend meg vastagon olajjal. Told forró sütőbe a tepsit. Kb. 20 perc alatt megsülnek.
  6. Jó étvágyat!