2011. november 6., vasárnap

Rakott sárgarépa egyszerűen

Jellemzők: A-vitaminban gazdag, húsos egytálétel, mely viszonylag gyorsan készen van. Nem sok darált vöröshúst vagy pulykahúst kell felhasználni hozzá. 
Elkészítési idő: 25 + 30 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ***


Hozzávalók négy személyre: 
  • 1 kg sárgarépa felkockázva, 10 percig enyhén sós vízben párolva
  • 30 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl
  • 10 dkg rizs félpuhára főzve enyhén sós vízben
  • 2 db száraz zsemle
  • 2 db tojás
  • bors
  • őrölt édesnemes pirospaprika


Elkészítés:
  1. A füstölt szalonnát vágd apró kockákra és a felét terítsd el egy tűzálló tál alján egyenletesen.
  2. Erre helyezd rá a lecsöpögtetett, nagyjából puha, de semmiképp sem mállós répakockák felét.
  3. A darált húst dolgozd össze a szalonna másik felével, a tojásokkal, a tejföllel, az áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, valamint a főtt rizzsel. Ízesítsd sóval, borssal és kevés pirospaprikával.
  4. A húskrém felét egyenletesen terítsd el a réparétegen.
  5. Erre kerüljön rá még egy réteg répa.
  6. A legfelső réteg pedig legyen megint húsos massza egyenletesen eloszlatva.
  7. Süsd előmelegített sütőben 30 percig: 20 percig alufóliával vagy a sütőtál tetejével letakarva, 10 percig anélkül.
  8. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: rakott répa