2011. november 6., vasárnap

Szalonnás - citromos krumpli (finom köret)

Jellemzők: köret, leginkább sült húsok mellé, íze kellemes. Újburgonyából elkészítve még finomabb. Sütőben történő sütést nem igényel.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 4 személyre: 
  • 15 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
  • 1 kg apró szemű burgonya megtisztítva (a nettó tömege kb. 80 dkg), egészben hagyva
  • 1 db citrom
  • egy teáskanál cukor
  • kevés friss vagy szárított petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés:
  1. A szalonnakockákat pirítsd üvegesre egy nagyobb lábasban. Öntsd fel 2,5-3 dl vízzel, s forrald fel.
  2. Tedd rá az apró szemű krumplikat a zsírra.
  3. Párold letakarva 25-30 percig. Ennyi idő alatt a burgonya megszívja magát vízzel. Ha ez mégsem történne meg és túl lucskos maradna a zöldség, párold pár percig még fedő nélkül is.
  4. Amikor megpirult a krumpli, csavard rá a citrom levét és hintsd meg egy teáskanál cukorral, valamint kevés petrezselyemmel. Jól kavard össze!
  5. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: Szalonnás - citromos burgonya