2011. december 26., hétfő

Almás lencsesaláta recept (egyszerű és olcsó)

Jellemzők: egyszerű, ám mégis laktató, húsmentes, növényi fehérjében gazdag saláta. A szilveszteri menü része lehet.
Elkészítési idő: 80-90 perc + min. 2 óra hűtés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók 8-10 adaghoz:
  • 1 zacskó (50 dkg) barna lencse, felhasználás előtt 1 éjszakára hideg vízbe áztatva
  • 1 babérlevél
  • 2 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2-3 kemény húsú alma meghámozva, apró kockákra vágva
  • 0,5 citrom leve
  • 2 evőkanál 20%-os ecet
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • mustár ízlés szerint
  • 1 evőkanál salátaolaj (esetleg étolaj)
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 teáskanál fehérbors

Elkészítés:
  1. A lencsét víz, a babérlevél és nagyon kevés só hozzáadásával főzd puhára (de ne szét!).
  2. A felkockázott almát és hagymát keverd össze a citromlével.
  3. A lencsét szűrd le, és szórd egy salátástálba. Add hozzá az alma- és hagymakockákat, az összezúzott fokhagymákat. Ízesítsd ecettel, cukorral, legalább 1 evőkanál mustárral, olajjal, tárkonnyal, fehérborssal, sóval. Jól keverd össze.
  4. Tárold tálalásig (de legalább 2 órán keresztül) hűtőszekrényben. Jó étvágyat!

Összár: 500-600 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: szilveszteri lencsesaláta, almás - mustáros - tárkonyos lencsesaláta