2011. november 24., csütörtök

Kourabiedes (görög karácsonyi aprósüti)

Jellemzők: mandulás, édes aprósütemény. Görögországban ez az egyik hagyományos karácsonyi édesség.
Elkészítési idő: 50 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók:
  • 20 dkg porcukor + kb, ugyanennyi a szóráshoz
  • 25 dkg puha sütőmargarin VAGY ugyanennyi vaj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 35-40 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 10 dkg héjazott mandula lisztté őrölve vagy nagyon apróra darálva
  • 1 narancs reszelt héja (a lehető legkevesebb fehér résszel)
  • zsiradékkal kikent VAGY sütőpapírral kibélelt lemeztepsi

Elkészítés:
  1. Egy keverőtálban - keverőgép segítségével - verd habosra a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal.
  2. Üsd hozzá a tojást, s keverd jól el.
  3. Apránként adagold a masszához a sütőporral elkevert lisztet. Végül gyúrd hozzá az őrölt mandulát is. Ha a tészta túl lágy lenne, keverj hozzá még lisztet.
  4. Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius fokosra.
  5. Formázd a masszát kicsi félholdakra vagy kisebb gömbökre, vagy nyújtsd ki 7 mm vastagságúra és szaggass belőle különböző alakzatokat. 
  6. A süteményeket helyezd a tepsire. Told az előmelegített sütőbe a tepsit. Formától és mérettől függően kb. 20 perc kell ahhoz, hogy készre süljenek. Ha a felülete világos arany színt nyer, a kourabiedes elkészült.
  7. Hűtsd 5 percig a sütőből kiemelt süteményt, majd szórd meg porcukorral. Boldog karácsonyt!

Összár: kb. 700 - 800 Ft (2011)