2011. november 23., szerda

Alap brownie (amerikai csokis süti) egyszerűen

Jellemzők: az Egyesült Államokban (és az angolszász kultúrában) igen kedvelt, (nagyon) édes sütemény, erős csokoládé ízzel és dióval. 
Elkészítési idő: 50-55 perc + legalább 3 óra 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók egy kicsi tepsinyi "barnácskához":
  • 12,5 dkg sütőmargarin (fél kockányi), vagy ugyanennyi vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • pici csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 - 15 dkg dió (vagy kesudió) durvára vágva
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • kicsi tepsi sütőpapírral kibélelve vagy zsiradékkal kikenve
  • porcukor a szóráshoz (opcionális)

Elkészítés:
  1. Olvaszd fel a csokoládét a zsiradékkal együtt egy műanyag keverőtálban, használd a mikrohullámú sütőt. Hűtsd ki az egyveleget valamelyest.
  2. Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius fokosra.
  3. Fokozatosan keverd a csokihoz a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, s egyenként a tojásokat.
  4. Porciónként add a masszához a lisztet is.
  5. Szórd a brownie tésztájához a diót. Keverd össze alaposan.
  6. A sűrű masszát egyenletesen oszlasd el a tepsiben.
  7. Told 40 percre a tepsit az előmelegített sütőbe.
  8. Ha kihűlt a süti, szórd meg porcukorral a tetejét (opcionális), majd vágd 4x4 centis négyzetekre. A brownie akkor finom igazán, ha a hűlést követően hagyod még legalább 3 óra hosszán át állni hűvös helyen. Jó étvágyat!

Összár: legalább 650-700 Ft.