2011. november 23., szerda

Téli gazdag zöldborsóleves

Jellemzők: tápláló leves zöld felesborsóból, csülökből és zöldségekből. Nincs sok vacakolás ezzel az egyszerű egytálétellel.
Elkészítési idő: borsóáztatás + 120 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 8 adaghoz:
  • 50 dkg zöld felesborsó átmosva, majd egy éjszakára hideg vízbe beáztatva
  • 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 kisebb hátsó csülök vagy 2 mellső csülök (kb. 1 kg), megtisztítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa felkarikázva
  • 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
  • 3 húsleveskocka
  • néhány ág friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
  • 2 babérlevél
  • 6-8 szem egész fekete bors

Elkészítés:
  1. Rakd egy edénybe a lecsöpögtetett zöldborsót és a csülköt. Öntsd fel 1,7 liter vízzel. Forrald fel, majd állítsd alatta a gázrózsát/főzőlapot takarékra. Ne takard le az edényt fedővel.
  2. Ha a lé tetején kiül a hab, szedd le azt egy szűrőkanállal. Tedd a levesbe a zöldségeket, a fűszereket és a húsleveskockákat.
  3. Főzd a levest alacsony fokozaton, fedővel félig letakarva addig, amíg a csülökcsontról nem kezd leválni a hús. (Addigra a felesborsó is megpuhul.)
  4. Az elkészült ételből emeld ki a babérlevelet, valamint a csülköt. Ez utóbbinak távolítsd el a csontját (és ízlés szerint a zsírosabb részeit is), darabold fel a húsát, majd helyezd vissza a levesbe a hússzeleteket.
  5. Tálald a levest melegen, vajas-fokhagymás pirítóssal. Jó étvágyat!

Összár: 1100 - 1400 Ft (2011), de 8 adag!

Egyéb elnevezések: felesborsóleves