2011. október 15., szombat

Karácsonyi csokoládés-fahéjas, foszlós fonott kalács

Finom illatával belengi az egész lakást és meghitté varázsolja a decemberi napokat. Hideg tejjel fogyasztva mennyei reggeli, s ha jól elcsomagoljuk, akár egy hétig is friss marad.


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 4 tojás sárgája, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj, csipet só, őrölt fahéj, 5 dkg reszelt étcsokoládé (nem tortabevonó!).

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a langyos-cukros tejben feloldott élesztővel és egy csipet sóval. Hozzáadjuk három tojásnak a sárgáját, s addig dolgozzuk, amíg könnyű, gyenge masszát nem kapunk. Apránként elvegyítjük benne a felolvasztott vajat, majd újból összegyúrjuk. Ha készen van, három egyenlő cipóra osztjuk a tésztát és finoman beszórjuk a tetejét liszttel. Az egyik cipócskát simán hagyjuk, a másodikat összegyúrjuk fahéjjal, a harmadikat pedig csokireszelékkel. 
A cipókból csavart ágakat formázunk, s úgy fonjuk össze, hogy a fahéjas rúd kerüljön középre. Végül zsiradékkal kikent tepsiben kelesztjük bő órányit, másfél órányit, letakarva. Ha szépen megkelt a tészta, a tetejét kenjük be a negyedik tojás sárgájával. (A maradék négy fehérjéből készíthetünk akár habcsókot is.)

150-160 fokon süssük pirosra.

Hasonló módon készül a hagyományos fonott kalács is, ebben az esetben nem adunk hozzá fahéjat és csokireszeléket, helyettük használhatunk mazsolát is.

További elnevezések: foszlós kalács, fonott kalács, karácsonyi kalács.