2011. október 15., szombat

Almás lepény habbal

Omlós tészta alapú, fehér tojáshabos tetejű sütemény, mely régi időkből származó kulináris emlékeimet idézi föl. Haladóknak ajánlott az elkészítése.


Hozzávalók: 
12,5 dkg sütőmargarin (fél kockányi), 35 dkg liszt, fél evőkanál sertészsír, 20 dkg cukor, 4 tojás, 2 evőkanál kefír vagy joghurt, kevéske só, 1 kg meghámozott, lereszelt és kinyomkodott savanykásabb alma, két evőkanál méz, fahéj, 10 dkg dió.

Elkészítés:
A lisztből, tejtermékből, sóból, zsiradékokból, négy tojás sárgájából és kb. 12 dkg cukorból tésztát gyúrunk (ne legyen se kemény, se túl lágy). Kb. 0,8 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, s kikent tepsibe helyezzük. Félig megsütjük. A reszelt alma, méz, egy evőkanál cukor, fahéj és a darált dió kerüljön egy edénybe, s lassú tűzön való felforralásra, majd kihűtésre. A kihűtött krémmel kenjük meg a tésztát egyenletes rétegben. Verjük ki a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá, ezt is oszlassuk el egyenletesen a tésztán.

Lassan, közepes hőfokozaton süssük addig, amíg a tojáshab meg nem keményedik és kicsit meg nem sárgul a teteje. Legyünk óvatosak, nehogy odakapjon!

Egyéb elnevezések: habos lepény, almás diós lepény.