2011. október 15., szombat

Csomboros-tárkonyos gulyás (Jakab gulyás)

Erdélyi ízvilágot idéz a csomborral, tárkonnyal gazdagított, zöldbabbal telepakolt leves. Főételként önmagában is fogyasztható. Érdemes kipróbálni, ha unjuk a "hagyományos" gulyást.


Hozzávalók négy személyre:
50 dkg marhalábszár (vagy sertéslapocka), 2-3 közepes krumpli, 1 pohár (150-175 g) tejföl, 1 db tojás, 50 dkg mirelit zöldbab, 1 cikk fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db tölteni való paprika, 2 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, csombor, tárkony ízlés szerint, só, 2 evőkanál házizsír (vagy étolaj), liszt.

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon, majd kioldjuk benne a pirospaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst, majd megsózzuk, s 2-3 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, a csombort, a tárkonyt, a zúzott fokhagymát, a négy darabba vágot paradicsomot, a felkarikázott paprikát, illetve a kétszer két centis kokcákra vágott burgonyát. Felöntjük 2-2,5 liter vízzel.

Mikor már majdnem kész, megkóstoljuk, megborsozzuk és ha nem elég sós, teszünk még bele sót. A tojásból és a lisztből csipetkét készítünk és belemorzsoljuk a levesbe.

Főzzük lassú tűzön készre. Kínáljuk tejföllel.

További elnevezések: Jakab gulyás, zöldbabos gulyás