30 dkg darált hús (kevésbé zsíros), 5 dkg zsiradék, 1 vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, pirospaprika, 3 zöldpaprika, 2 nagyobb paradicsom, 25 dkg rizs, petrezselyemzöld, só, köménymag, őrölt bors.
Elkészítés:
A hagymából a zsiradékon némi pirospaprika hozzáadásával pörköltalapot készítünk. Enyhén megborsozzuk, sózzuk, beletesszük a pépesített fokhagymát, illetve a darált húst, amelyet kifehérítünk és kevés víz hozzáadásával puhára párolunk. Ízlés szerint szórhatunk bele őrölt köménymagot is.
A rizst megmossuk és leszűrjük. A paradicsom bőrét lenyűzzuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk őket. Ezt a három alapanyagot, továbbá kevés finomra metélt petrezselymet, összekeverjük a pörkölttel, némileg megsózzuk és beleöntjük egy tűzálló tálba. Felöntjük vízzel úgy, hogy ujjnyira ellepje a keveréket és forró sütőbe toljuk. Lefedve puhára pároljuk.
Készíthetjük maradék pörköltből is.
Friss savanyúság dukál mellé.
Összköltség savanyúság nélkül, évszaktól függően: 500-600 Ft.