2011. december 9., péntek

Zöldséges pulykatokány

Jellemzők: zöldséges - húsos tokány főtt tészták mellé. 
Elkészítési idő: 60 - 75 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4 - 6 adaghoz:
  • 50 dkg pulykahús felcsíkozva (a legolcsóbb, ha vásárolsz egy nagyobb pulyka alsócombot, s lefejted a húsát)
  • 50 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, zöldbab, répa, kukorica, pritaminpaprika)
  • 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva
  • 0,5 dl étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl főzőtejszín vagy 1 pohár tejföl (175 g)
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:
  1. A hagymát dinszteld meg a zsiradékon. 
  2. Tedd mellé a húscsíkokat, s pirítsd meg.
  3. Add a fokhagymát a húshoz, öntsd fel kevés vízzel. Ízesítsd sóval és borssal. Fedő alatt párold félpuhára.
  4. Szórd a félpuha húsdarabok mellé a zöldségkeveréket. Adj hozzá kevés vizet is.
  5. Ízesítsd az ételt tárkonnyal, köménnyel, kevés pirospaprikával, s ha szükséges, további borssal és sóval.
  6. Az elkészült ételben keverd el a tejterméket. Forrósítsd át.
  7. Tálald a tányérokba halmozott tésztára szedve, csemegeuborkával. Jó étvágyat!    

Összár: a pulykahús típusától függően kb. 900 - 1100 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: tárkonyos - zöldséges - tejszínes tokány pulykahúsból