2011. december 2., péntek

Sült krumpli sajtos gombaszósszal

Jellemzők: amíg pirul az olajban a krumpli, gyorsan elkészítheted mellé a gombamártást. Egyszerű, gyors, kiadós és olcsó étel. 
Elkészítési idő: 40-50 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1,2 kg olajban jól süthető burgonya vagy 1 kg mirelit hasábburgonya
  • étolaj
  • 40 dkg csiperke (vagy más ehető gombafajta) megtisztítva, nagyon apróra vágva, esetleg ledarálva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 tömlős krémsajt (100 g)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra metélve (vagy 1-2 evőkanálnyi szárított)
  • őrölt fekete bors
  • 0,5 pohár tejföl (kb. 85 g)

Elkészítés:
  1. A krumplit értelemszerűen süsd meg. A kisült porciókat enyhén sózd meg és próbáld melegen tartani.
  2. Némi olajon pirítsd meg a hagymakockákat, majd add hozzá gombát. Ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Kis lángon, fedő alatt tartva párold a gomba puhulásáig.
  3. Az elkészült gombát sűrítsd be a tejfölből, a lisztből és 1,5 dl vízből összeállított habarással. Lassú lángon tartva főzd pár percig az ételt, s keverd el benne a krémsajtot. 
  4. Tálald a mártást és a sült krumplit forrón. Passzol mellé a káposztás vegyes vágott savanyúság. Jó étvágyat!


Összár: nem mirelit burgonyával készítve: 550 - 650 Ft, mirelit krumplival számolva 700 - 800 Ft.
Egyéb elnevezések: egyszerű sajtos gombaszósz, egyszerű sajtos gombamártás, gombás - sajtkrémes sült burgonya.