2011. december 2., péntek

Csülkös zöldbableves csipetkével

Jellemzők: tápláló, gazdag, magyaros ízesítésű leves.
Elkészítési idő: 80 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 6 - 8 adaghoz:
  • 1 kisebb csülök (kb. 1 kg) vagy 2 kisebb mellső csülök megtisztítva, kicsontozva, húsa - bőre kockákra vágva
  • 50 dkg mirelit zöldbab (vagy vajbab)
  • 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika kicsumázva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 2 evőkanál zsír vagy étolaj
  • ételízesítő
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 tojásból, 10 dkg lisztből és egy csipetnyi sóból készített csipetke

Elkészítés:
  1. Egy levesesfazék aljára tett zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg pirospaprikával.
  2. Add hozzá a csülökhúst, a paradicsompürét és a paprikát. Öntsd fel 1 liter vízzel, s kis lángon, fedővel letakarva párold félpuhára.
  3. Tedd a húshoz a zöldbabot. Ízesítsd ételízesítővel, sóval, borssal, fokhagymával. Hígítsd a levet további 6 - 7 dl vízzel. Főzd a hús puhulásáig.
  4. A főzés előtt 10 perccel szórd a fazékba a csipetkét.
  5. Tálald forrón, tejföllel megöntözve. Jó étvágyat!

Összár: 1100 - 1300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: csülkös - csipetkés zöldbableves, zöldbableves csülökkel és csipetkével