2011. december 10., szombat

A legegyszerűbb pizzatészta receptje


Jellemzők: egyszerű kelt tészta, mely számos módon ízesíthető. A receptben megadott mennyiségekből 2 nagyobb vagy 3 kisebb pizzalapot nyújthatsz.
Elkészítési idő: 20 perc dagasztás + 2 óra kelesztés + kb. 20 perc sütés (feltéttel)
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****



Hozzávalók:
  • 45 dkg búzafinomliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál (olíva)olaj
  • 2 teáskanál cukor vagy méz (ez utóbbival finomabb tésztát kapsz)
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szárított vagy 2,5 dkg hagyományos élesztő

Elkészítés lépésről lépésre (segítségül lásd a kicsi képeket):
  1. Öntsd a vizet egy dagasztótálba. Add hozzá a sót és a mézet/cukrot, valamint az élesztőt. Keverd el jól egy kanállal a kovásznak valót, s hagyd állni 5-10 percet.
  2. Adagold a folyadékhoz a lisztet apránként, keverd még kanállal. 
  3. Ha a massza kezd sűrűvé változni, a kezeddel kezdd el gyúrogatni.
  4. Gyúrd addig a tésztát, amíg sima, egynemű, nem ragadós masszát nem kapsz. Ha úgy érzed, hogy túl nedves, adj még hozzá egy kis lisztet, ha viszont túl száraz, adagolj hozzá kevés langyos vizet. Amikor elkészültél, oszd el kettő-vagy három felé.
  5. Kend be egy-egy evőkanálnyi olajjal a kigyúrt tésztákat mindenhol. Takard le őket egy darab folpackkal vagy egy konyharuhával, tedd melegebb helyre a tálat. Egy óra alatt a duplájára kelnek a bucik. Ekkor gyúrd át megint, s még egy órán át keleszd letakarva azokat. (Vagy, ha másnap van szükséged a pizzára, az első gyúrás után tedd a hűtőbe a pizzatésztát, s a felhasználás előtt egy órával gyúrd át.)
  6. Enyhén kilisztezett deszkán nyújts belőlük ízlés szerinti vastagságú lapokat. Mindenképpen szurkáld meg villával a tetejüket, hogy sütés közben legyen hol eltávoznia a felesleges levegőnek.
  7. Kend meg a tésztát a kedvenc szószoddal és pakold meg a favorit feltétjeiddel.
  8. Hozzávalóktól függően süss 20-25 percig egy-egy lapot előmelegített, 200 fokos sütőben. Akkor kész a pizza, ha a tésztakarika kérge világosbarna színt nyer.

Összár: kb. 150 - 200 Ft.
Egyéb elnevezések: egyszerű alap pizza tészta