2011. december 10., szombat

Fehérboros - mézes kacsasült

Jellemzők: ízletes sült a hétvégi vagy az ünnepi asztalra. Krumplipüré és párolt káposzta illik mellé. A baromfiboltokban a mirelit kacsa sokszor kedvező árú, s harmad- vagy feleannyiba kerül, mint a frissen vágott, érdemes tehát a fagyasztottat megvásárolnod, ha spórolni szeretnél.  
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 db 1,2 - 1,5 kg-os egész pecsenyekacsa (frissen vágott vagy mirelit), megtisztítva
  • majoránna
  • 1 db alma magház nélkül, negyedekbe vágva
  • őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál méz 1,5 dl fehérborban feloldva
  • 1 evőkanál étolaj
  • kacsasütőedény, sütőtál vagy mély tepsi, alufólia

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. A megtisztított kacsa megszárított(!) bőrét erősen dörzsöld be sóval és borssal, a belsejét sóval és majorannával. Helyezd az almanegyedeket a tás hasüregébe.
  3. Rakd a kacsát egy tálba vagy egy mély tepsibe, önts alá kevés vizet. Süsd egy órán át alufóliával vagy a tál tetejével letakarva.
  4. Távolítsd el a takarást. Kend be a mézes-boros keverékkel az állat bőrét. Tartsd a húsételt a sütőben további 60-70 percen át. Fordítsd meg. Időnként kenegesd meg a baromfi bőrét a tálban képződő lével. 
  5. Amennyiben a kiálló csontok elszenesednének, csavard körbe azokat alufóliával.
  6. Tálald melegen, párolt káposztával és habos krumplipürével. A pürére kerüljön a kacsa finom szaftjából is! Jó étvágyat!

Összár: 900 - 2000 Ft a kacsa minőségétől és méretétől függően (2011)
Egyéb elnevezések: kacsasült fehérborosan - mézesen