2011. november 21., hétfő

Trópusi csirkeburger

Jellemzők: alacsony zsírtartalmú szendvics ebédre, vacsorára, nagyobb mennyiségben otthoni bulikra. Ne felejtsd ki belőle az ananászt! (A húspogácsa egyéb köretekkel, salátákkal, főzelékekkel fogyasztva is remek.)
Elkészítési idő: 40-50 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók:
  • 4 db nagy puffancs (ezzel finomabb), vagy 8 db kisebb hamburgerzsemle
  • 1 konzerv cukrozatlan ananász (a Tescóban kapható ilyen "light" címkével ellátva), lecsöpögtetve
  • majonéz
  • 4-8 salátalevél megmosva és lecsöpögtetve
  • 1 vöröshagyma vékony karikára szeletelve, besózva, majd átmosva
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • guacamole (opcionális)
A csirkefasírt hozzávalói:
  • 50 dkg darált csirkehús (esetleg ugyanennyi pulykahús)
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 0,5 teáskanál őrölt csilipaprika
  • őrölt fekete bors
  • 0,5 teáskanál őrölt koriander
  • 0,5 teáskanál őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • liszt a megforgatáshoz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
  1. Gyúrd össze a fasírt hozzávalóit alaposan, majd formázz belőle 4 nagyobb vagy 8 kisebb lapos hamburgerpogácsát.
  2. Forgasd meg a fasírtokat lisztben.
  3. Dobd azokat forró olajba, s közepes lángon tartva a serpenyőt, süsd a pogácsák mindkét oldalát pirosra. (Nem kell sok olajat használni.)
  4. Egy másik serpenyőbe önts egy evőkanálnyi olajat és pirítsd át rajta a citromlével megcseppentett ananászkarikák mindkét oldalát.
  5. Vágd ketté a zsemléket. (Ha használsz egy kis guacamolét, kend meg ezzel az alsó részeket.) Helyezz az alsó felekre egy-két szelet száraz salátalevelet, erre kerüljön rá egy-kettő hagymaszelet, a forró húspogácsa, bőven majonéz, az ananász, végül a pékáruk teteje. 

Egyéb elnevezések: hawaii stílusú csirkeszendvics, csirkefasírt, csibefasírt, csirke hamburgerfasírt, csirkés hamburgerpogácsa, csibeburger.