2011. november 21., hétfő

Mézes - mázas marhavagdalt

Jellemzők: tepsiben sült fasírtféle ("egybefasírt"), különleges mázzal. Saláták, krumplis és rizses köretek mellé ideális, szendvicsekbe is tölthető. A karácsonyi ételek közt szintúgy megállja a helyét.
Elkészítési idő: 80-90 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók egy négyadagos rúdhoz:
  • 50 dkg darált zsírszegény marhahús
  • 1 pici fej hagyma apró kockákra vágva
  • 2 tojás
  • 15 - 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál paradicsomlé
  • 1 dl tej
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors szerint
  • fél evőkanál ételízesítő
  • kevés friss petrezselyemzöld felaprítva
  • a mázhoz: egy teáskanál őrölt mustármag, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál paradicsomlé, őrölt csilipaprika (ízlés szerinti mennyiség) jól elkeverve.
  • zsiradékkal kikent kisebb tepsi (vagy ha van, kenyérsütőforma)

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Keverd össze alaposan a fasírt hozzávalóit (hús, tojás, hagyma, paradicsomlé, tej, ételízesítő, só, bors, petrezselyem). Gyúrj hozzá 15 dkg prézlit. Hagyd 5 percig állni. Ha túl laza lenne a fasírtmassza, adj még hozzá kevés zsemlemorzsát.
  3. Készíts a masszából egy laposabb fasírtrudat a kikent tepsiben.
  4. Told a mázmentes rudat az előmelegített tepsibe. Süsd 45 percig.
  5. Vedd ki a tepsit a sütőből és egy ecset vagy egy kenőtoll segítségével kend be a mázzal egyenletesen, vékony rétegben a vagdalt tetejét. Tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre. Akkor készül el, ha a máz karamellizálódik a húsrúd tetején.
  6. Az elkészült fasírt felszeletelésével várj addig, amíg némileg ki nem hűl. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: mázas egybefasírt, mázas marhafasírt.