2011. november 13., vasárnap

Sütőtökös-almás bejgli

Jellemzők: különleges ízű, kelt tészta alapú édes sütemény, karácsonyra is ajánlott az elkészítése. Tésztája a hagyományos bejglijétől eltér! 
Elkészítési idő: 150 perc
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ***


Hozzávalók két rúdhoz:
  • 50 dkg átszitált finomliszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
  • 3 dkg élesztő
  • 15 dkg libazsír, vaj vagy margarin (libazsírral sokáig puha marad)
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • nettó 60 dkg sütőtökpüré (a megsütött sütőtök húsa pépesítve)
  • 10 dkg cukor 
  • 2 evőkanál méz (vagy + 5 dkg cukor)
  • 3 db hámozott alma lereszelve, kinyomkodva
  • 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
  • kevés citromlé
  • zsiradékkal kikent tepsi

Elkészítés:
  1. Futtasd meg az élesztőt cukros tejben.
  2. Gyúrd össze a liszttel és a zsiradékkal, a tojássárgájával. Dagaszd meg alaposan.
  3. Oszd két cipóra a masszát, majd letakarva hagyd kelni 45 percig meleg helyen.
  4. A sütőtökhúst keverd el a kinyomkodott, reszelt almával, add hozzá a mézet és a cukrot, a rumaromát, s ízesítsd még pár csepp citromlével.
  5. Nyújtsd ki a megkelt tésztákat 1 cm vastagságú lapokra, s kend meg mindkettőt a tökös-almás töltelékkel egyenletesen.
  6. Csavard fel a lapokat és helyezd azokat zsiradékkal kikent tepsire.
  7. Keleszd letakarva további 30 percet.
  8. A tetejüket kend meg a maradék tojásfehérjével.
  9. Közepesen meleg, 180 Celsius fokos, előmelegített sütőben süsd meg őket pirosra.
  10. Tálald porcukorral meghintve! Jó étvágyat!