2011. november 15., kedd

Kínai tojásos rizs egyszerűen

Jellemzők: alaprecept, de kedved szerint tovább gazdagíthatod zöldségekkel, húsokkal, egyéb fűszerekkel. Ha csak zöldségeket használsz a tuningolásához, üss még hozzá további 1-2 tojást, így tápláló főétel kerekedik a rizsköretből.
Elkészítési idő: 25 perc rizsfőzés + 15 perc elkészítés  
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók négy adaghoz: 
  • 35 dkg száraz, jó minőségű rizsből készült főtt rizs hideg vízzel átmosva és lecsöpögtetve
  • 2-3 tojás felverve
  • 2 szál zöldhagyma megtisztítva, felkarikázva
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál növényi olaj
  • 1-2 evőkanál (világos) szójaszósz 
  • wok

Elkészítés:
  1. A wokban hevíts fel két evőkanál olajat. Öntsd rá a tojást. Ízesítsd sóval és borssal.
  2. Süsd meg a tojást fakanállal vagy pálcikával kevergetve, de vigyázz, hogy ne száradjon ki. 
  3. A sült tojást kapard egy tányérra a wokból, majd az edényt töröld ki egy konyhai papírtörlőkendővel.
  4. A wokban hevítsd fel a másik két evőkanálnyi étolajat. Pirítsd meg rajta a főtt rizst.
  5. Végül add a rizshez a tojást, a zöldhagymakarikákat és az ízlés szerinti mennyiségű szójaszószt. Hagyd még 1 percig a wokot a tűzhelyen és kevergesd folyamatosan annak tartalmát.
  6. Tálald melegen! Jó étvágyat!