2011. november 14., hétfő

Egyszerű banánkenyér

Jellemzők: kevert tészta alapú, ízletes, különleges, de mégsem túl költséges sütemény. Téli banánszezonban érdemes megsütni.
Elkészítési idő: 15 perc tésztakeverés + 35 perc sütés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók egy rúdhoz:
  • nagyobb, kenyérhez való sütőforma (teflonos, vagy ha nem az, sütőpapírral béleld ki, mert ragadni fog a sütemény), vagy nagyobb őzgerinc sütőforma
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl evőkanál étolaj
  • fél csomag sütőpor
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 3 nagy túlérett banán péppé összenyomva
  • 20 dkg finomliszt átszitálva
  • 15 dkg darált dió
  • egy teáskanálnyi reszelt citromhéj
  • csipetnyi só
  • a tálaláshoz porcukor
  • őrölt fahéj (opcionális)

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokosra.
  2. Mixeld össze a cukrot a tojással, a tejjel, az olajjal, a sóval, a citrom héjával, a sütőporral, a liszttel és a szerecsendióval.
  3. Jól dolgozd el a tésztában a banánpépet és a diót is.
  4. A sűrű masszát öntsd a formába és told 35 percre az előmelegített sütőbe.
  5. A 30. percnél végezz tűpróbát.
  6. A készre sütött sütit borítsd ki és tálald porcukorral meghintve.
  7. Jó étvágyat!