2011. október 29., szombat

Zöldségfasírt egyszerűen

Húsmentes feltét leginkább burgonya- vagy rizsalapú köretekre. Készülhet nem csak répából, hanem főtt leveszöldségből is.




Hozzávalók: 2 db nagy sárgarépa (kb. 25 dkg), 3 db szikkadt zsemle, petrezselyemzöld, kapor, 4 db tojás, zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő olaj a sütéshez, liszt a megforgatáshoz (opcionális).

Elkészítés: 
  1. A zsemlét áztasd be langyos vízbe, majd nyomkodd ki.
  2. A répát darabold fel, s párold puhára enyhén sós vízben.
  3. A petrezselyemzöldet és a kaprot metéld nagyon-nagyon finomra.
  4. A répát pépesítsd, majd add hozzá a kinyomkodott zsömléket, a tojásokat, a zöldfűszereket, a szintén péppé zúzott fokhagymát, sót, borsot és egy kis ételízesítőt, továbbá annyi prézlit, amennyitől a fasírt lágy marad, de formázható lesz.
  5. Apró, három centis, kicsit lapos gombócokat alakíts ki a masszából.
  6. Ha kicsit keményebb "burkolatú" fasírtféléket szeretsz, akkor forgasd meg lisztben a golyókat.
  7. Bő, forró olajban süsd meg őket.
Egyéb elnevezések: vegetáriánus fasírt, zöldséges fasírt, vegafasírt, répafasírt.