2011. október 30., vasárnap

Töpörtyűs / tepertős pogácsa (élesztővel) olcsón, egyszerűen




Hozzávalók: 1 dl langyos tej, kiskanálnyi cukor, 2,5 dkg élesztő, 35 dkg finomliszt átszitálva, 20 dkg darált tepertő, 2 tojás sárgája és fehérje különválasztva, 1 evőkanál sertészsír, 1 pohár tejföl (175 g), só, bors.

Elkészítés:
  1. A tejet cukrozd meg, melegítsd fel és oldd fel benne az élesztőt.
  2. A lisztet szitáld egy nagy gyúrótálba, öntsd hozzá a cukros-élesztős tejet, a szobahőmérsékletű tejfölt, add hozzá a két tojás sárgáját, a ledarált tepertőt, sózd és borsozd.
  3. A masszát alaposan dolgozd ki, s keverj el benne egy evőkanálnyi zsírt. 
  4. Formázz belőle egy nagy cipót.
  5. Langyos helyen, letakart tálban keleszd közel másfél órát.
  6. Ha megkelt, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra a tésztát és szaggass ki belőle pogácsákat (apróbbakat).
  7. Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
  8. Tedd a pogácsákat sütőlemezekre, takard le ruhával, majd keleszd még kb. 10-15 percet.
  9. A maradék tojásfehérjét vidd fel egy kenőtollal vagy kenőecsettel a pogácsák tetejére.
  10. Nyomd a sütőlemezeket a felforrósított tepsibe. Süsd addig, amíg a tésztadarabok teteje piros nem lesz.