2011. október 27., csütörtök

Sós perec olcsón, egyszerűen

Négy-öt darab bolti sós perec árából süthetsz otthon akár harmincat is. Most elárulom, hogy hogyan! Ha vastagabbra formázod a pereceket, akkor a zsömléhez hasonlóan kettévághatók lesznek, így szendvicsnek is ideális alapanyagul szolgálnak.


Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 nagy evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 15 dkg sertészsír (vagy kb. ugyanennyi vaj, de zsírral finomabb!), tengeri só vagy durva szemű só a tészta megszórásához, 5 dkg élesztő, 1 kis pohár tejföl (175 g), 1 tojás a kenéshez, 1 dl tej.

Elkészítés:
  1. Futtasd meg az élesztőt a cukorral elkevert tejben.
  2. Öntsd a lisztet a tálba, add hozzá a sót, majd a felolvasztott zsírt (vajat), a tejfölt és az élesztős tejet. No meg annyi vizet, amennyivel formázható, közepesen kemény tésztát kapsz.
  3. Letakarva keleszd langyos helyen a masszát 1 óra hosszat.
  4. Nyújtsd ki a megkelt tésztát és vágj belőle 30 db egyforma méretű darabot.
  5. Készíts 30 cm hosszú, egyenletes vastagságú hengereket a tésztadarabokból és formázd meg belőlük a pereceket.
  6. Tetejüket kend meg egy felvert tojással, majd szórd meg durva- vagy nagy szemű tengeri sóval.
  7. Helyezd a tésztákat kizsírozott lemeztepsire.
  8. Forró sütőben süsd meg. Légy óvatos, nehogy kiszáradjanak!
  9. Ha puhán szereted, tárold nejlonzsákokban a kihűlt pereceket. Három-négy napig frissek maradnak. A maradékot pedig nyugodt szívvel lefagyaszthatod.
Egyéb elnevezések: vajas perec egyszerűen