2011. október 31., hétfő

Rakott kelkáposzta másként

Nem pörkölt és főtt rizs adják ennek a rakottas egytálételnek az alapját: főtt tészta és szafaládé szükségeltetik hozzá. Próbáld ki nyugodt szívvel, megéri kísérletezni!



Hozzávalók négy személyre: 1 nagyobb vagy 2 kisebb kelkáposzta, 40 dkg szafaládé vagy krinolin, 1 pohár tejföl, 25 dkg (fél zacskó) tollhegytészta (penne), só, bors, 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál sűrű paradicsompüré.

Elkészítés:
  1. Rakd oda enyhén sós vízben főni a tésztát.
  2. A kelkáposztákat tisztítsd meg, s a torzsán kívül minden levelet csíkozz fel kb. két cm szélességű csíkokra.
  3. A szalonnát vágd apró kockákra és egy evőkanál olajon pirítsd meg.
  4. Szedd ki a sült szalonnapörcöket a zsírból és süsd meg a megnyúzott, apró kockákra vágott krinolint.
  5. Add hozzá a kelkáposztacsíkokat, kevés vízzel engedd fel, majd párold 15 percig.
  6. Ha nagyjából megpuhult a kel, keverd hozzá a paradicsompürét, sózd, borsozd.
  7. A kelkáposztás elegyet keverd el a kifőtt, lecsöpögtetett tollhegytésztával, a szalonnapörccel és egy evőkanálnyi prézlivel.
  8. Egy evőkanálnyi olajat kenj szét egy tűzálló tál alján. Öntsd bele a kelkáposztás-krinolinos tésztát.
  9. A tetején oszlasd el a tejfölt és süsd addig előmelegített sütőben, amíg meg nem pirul a tejtermék.
Egyéb elnevezések: krinolinos kelkáposzta.