2011. október 19., szerda

Pásztorhús olcsón

Alföldi, hortobágyi, magyaros, gulyáshoz hasonlatos ételféle. Eredetileg hatalmas adagokat főztek belőle - itt viszont a modern ízlésekhez igazított, négy fős változatot olvashatod el.

Hozzávalók négy személyre: 40-50 dkg sertéshúslapocka (nem nagyon zsíros!) vagy pulykafelsőcomb-filé, 50 dkg krumpli, 10 dkg tarhonya, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2-3 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, egy kis zsír a szalonna alá, 1 gerezd fokhagyma, őrölt édesnemes pirospaprika, só, pici bors, egy húsleveskocka, egy zellerzöldszál.

Elkészítés:
  1. A füstölt szalonnát csíkozd fel és süsd ki a zsíron.
  2. Szűrd le a zsiradékot: a szalonnacsíkokat később kell csak visszaönteni.
  3. Olvaszd ki a zsírban a pirospaprikát.
  4. Pirítsd meg a felkockázott hagymákat a zsíron.
  5. Párold meg a paprikás zsiradékban a felcsíkozott húst. 
  6. Sózd, enyhén borsozd meg.
  7. Ha a hús félpuha, tedd hozzá a zöldpaprikacsíkokat és a feldarabolt, héjától megfosztott paradicsomot. 
  8. Add hozzá a tarhonyát és a felkockázott burgonyát is. Morzsolj szét a levesben egy leveskockát.
  9. Öntsd fel kb. egy liter vízzel és főzd a pásztorhús hozzávalóit puhára.
  10. A főzés befejezte előtt néhány perccel helyezd a levesbe a zellerzöldet.
Egyéb elnevezések: hortobágyi pásztorhús