2011. október 24., hétfő

Natúr sertésmáj vagy marhamáj (olcsó és gyors)

25 perc alatt készen van a körettel együtt. A különböző állatok máját ajánlatos ritkán, havi kétszer-háromszor fogyasztani. Sose idegenkedj tőle, mert nagyon finoman is el lehet készíteni mindegyik fajtát. Jó D-vitamin és fehérjeforrások. Ráadásul harmadannyiba kerül egy kiló sertésmáj, mint ugyanannyi sertéscomb.

Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sertés- vagy marhamáj, só, bors, étolaj, tej, cukor, petrezselyemzöld, zöldhagyma.

Elkészítés:
  1. A megtisztított, lehártyázott, majd felcsíkozott májat áztasd enyhén cukros tejbe néhány órára vagy egy éjszakára. Tárold hűtőszekrényben, letakarva. A tejtől és a kevéske cukortól nem lesz keserű. Nem baj, ha belsőség színe kicsit fehéres lesz.
  2. Felhasználás előtt csöpögtesd le a májat.
  3. Egy serpenyőben hevíts fel fél dl olajat, majd közepes lángon tartva a serpenyőt süsd meg a csíkok mindkét oldalát. 
  4. Ha jól átsültek a májszeletek, sózd, borsozd, s hintsd meg kevés finomra metélt petrezselyemmel és zöldhagymával azokat.
  5. Tálald savanyúsággal vagy mustárral. Köretként a petrezselymes vagy zöldséges rizs, a főtt vagy petrezselymes krumpli illik hozzá.