2011. október 22., szombat

Görög rakottas

Hozzávalók: 40 dkg rizsszem alakú tészta (orzo), 4 cikk fokhagyma felaprítva, 20 egészséges spenótlevél, 30 dkg filézett pulyka felsőcomb (vagy bárány, sertés stb.), 2 nagyobb paradicsom kockákra vágva, fél húsleveskocka, pár csepp citromlé, oregánó, 2 babérlevél, 10 dkg fetasajt összemorzsolva, 2 evőkanál étolaj, só, bors. A tetejére 2 dl tejből, pici darab vajból, 1 csipetnyi sóból és egy csapott evőkanálnyi lisztből készült besamelmártás.



Elkészítés: 
  1. Főzd ki az orzotésztát enyhén sós vízben (ha nincs ilyen tészta a közeledben, vásárolj spagettit és törd apró, két centis darabokra).
  2. 1 evőkanál étolajon pirítsd meg az apró kockákra (1x1 centisekre) vágott húst. Öntsd fel egy nagy bögre vízzel és add hozzá a fél húsleveskockát.
  3. Tedd hozzá a spenótleveleket, a felkockázott paradicsomot, néhány csepp citromlevet, oregánót, sót, borsot is adagolj.
  4. Ha megpuhult a hús, keverd el a leszűrt tésztával és a fetasajt darabjaival.
  5. Egy sütőtál aljára önts némi (oliva)olajat, majd tedd bele a tésztás-húsos egyveleget. Ne felejts el a rakottas közepébe belenyomni két babérlevelet.
  6. A tetejére öntsd rá a basamelt.
  7. Süsd kb. 20 percig forró sütőben!
Rakott tészta görög módra, rakott orzo tészta