2009. április 28., kedd

Rizsfánk (olcsó, kiadós csemege főétel gyanánt)

Hozzávalók:
40 dkg rizs, 1 liter tej, csipetnyi só, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, egy teáskanál margarin, kb. 10 dkg liszt, 4 tojás, 5 dkg porcukor, fahéj, 1 kezeletlen citrom, a sütéshez étolaj.

Elkészítés:
A rizsből, a tejből, a csipetnyi sóból, a margarinból, cukorból, a citrom levéből és a vaníliás cukorból nagyon sűrű tejberizst főzünk. Vigyázzunk arra, hogy oda ne kapjon az étel, és hogy a rizsszemek teljesen szétfőjenek. Amikor készen van, kihűtjük.

A hideg tejberizst összedolgozzuk a tojásokkal, a citrom lereszelt héjával, az élesztővel és kb. 10 dkg liszttel. Lágy, de formázható tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarva pihentessük 30 percig. Forróra felhevített, bő olajban süssük ki a fánkokat. A szaggatáshoz használjunk egy evőkanalat.

A kisült tésztákat szórjuk meg fahéjas porcukorral, s tálaljuk savanykásabb gyümölcslekvárral (például eperrel, sárgabarackkal, áfonyával).

Kategória: olcsó.