2009. április 19., vasárnap

Gazdagon, de olcsón töltött pita

Hozzávalók négy pitához:
20 dkg liszt, 10 dkg sütőmargarin, kevéske tej, 2 dkg élesztő, só, cukor, 2 tojás. A töltelékhez:
1 vöröshagyma, 1 törpe cukkini, 1 kemény paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 konzerves löncshús ("darált sertéshús", a nagyobb kiszerelésű), egy csapott evőkanál liszt, 1 cikk fokhagyma, kakukkfű, 1 evőkanál étolaj, só, bors, 1 tojás.

Elkészítés:
Kevéske cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A margarinnal elmorzsoljuk a lisztet, majd hozzáadagoljuk az élesztős tejet és beleütünk egy tojást. Megsózzuk, majd összedolgozzuk közepesen lágy masszává, s egy órán keresztül kelesztjük letakarva.

A töltelékhez vágjuk félszer fél centis kockákra a kicsumázott paprikát és a héjas törpecukkinit. Metéljük apróra a hagymát és a fokhagymát. Az előbbi hozzávalókat némi só és víz hozzáadásával pároljuk puhára egy evőkanál olajon, majd borsozzuk meg és szórjuk meg némi friss vagy szárított kakukkfűvel.  Amikor készen van, keverjük hozzá a cukkinihoz hasonló méretűre felvágott paradicsomot és löncshúst, egy csapott evőkanál lisztet és egy tojást.

A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 3 mm vastagságúra, s készítsünk belőle négy nagy kerek lapot. A tölteléket halmozzuk a körök egyik felére, majd terítsük rá a másik félköröket. A szélekhez közel ne kerüljön töltelék, mert sütésnél esetleg kifolyhat. A széleket az ujjainkkal nyomkodjuk erősen össze, és készen is lesznek a zsebek. Már csak meg kell kennünk a tetejüket egy felvert tojással, beletenni őket egy kis olajjal kikent tepsibe, betolni azt egy forró sütőbe és kb. 20 percig ott tartani a pitákat, amíg aranybarnák nem lesznek.

Kategória: szuperolcsó
Olcsón töltött zsebes kenyér