2009. március 27., péntek

Olcsó gulyásleves

Hozzávalók
40 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál zsír, 1 kávéskanálnyi édes pirospaprika, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, fél kg krumpli, 1 kávéskanál köménymag, a tetejére egy szál zellerzöld.

A húst megtisztítjuk és felkockázzuk. A zsírból, vöröshagymából és pirospaprikából pörköltalapot készítünk egy nagyobb fazékban, majd rádobjuk a húskockákat és kifehérítjük azokat folyamatos kevérgetés mellet. Némi víz (kb. 2 dl) hozzáadásával pároljuk 45-50 percet, ez idő alatt kerüljön a kondérba a héjától megfosztott paradicsom és a kicsumázott paprika.

Ha a hús félpuha, tegyük hozzá az apró karikákra feldarabolt zöldségeket és öntsük föl kb. 1 liter, másfél liter vízzel, majd ha a víz lobog, sózzuk meg. 10 perc lassú főzés után tegyük hozzá a felkockázott krumplit, és addig főzzük takaréklángon, amíg minden összetevű nagyon puha nem lesz. Mielőtt levennénk a gázról, ízesítsük köménymaggal és zellerzölddel, és így főzzük tovább 5 percet, s ha az étel nem elég sós, tegyünk még bele némi nátrium-kloridot.

Elkészítés: évszaktól függően 800-950 Ft.