2011. november 25., péntek

Szalonnás ponty

Jellemzők: egyszerű, sütőben készülő halétel. A ponty kellemes, enyhén füstölt ízt kap a szalonnától. Nyáron roston sütve is elkészíthető. Tepsis sült burgonya és majonézes saláták illenek mellé.
Elkészítési idő: haltisztítás + 90 perc sóban pácolás + 50 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4-6 adaghoz:
  • 1 db 1,5 kg-os tisztított ponty egészben hagyva, fejével együtt
  • 15 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva, beszabdalva
  • búzafinomliszt
  • 1-2 evőkanál sertészsír vagy étolaj
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:
  1. A ponty testének mindkét oldalát irdald be kb. 1,5 cm-es sávokat hagyva. Dörzsöld be a hal teljes felületét és hasüregét sóval, a vágásokba helyezz egy-egy vékony nyers szalonnaszeletet. Tedd a hűtőszekrénybe 90-120 percre a húst.
  2. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  3. Keverj el lisztet borssal és pirospaprikával egy tálban. Forgasd meg benne a halat.
  4. Helyezd a pontyot egy zsiradékkal kikent sütőtálba vagy tepsibe. Takard le fedővel vagy alufóliával a halat, majd told 25 percre az előmelegített sütőbe.
  5. Állítsd a sütőt 220 Celsius fokosra. Süsd a pontyot fedő / alufólia nélkül 10 percig az egyik oldalán, majd fordítsd meg, s süsd ugyancsak 10 percig a másik oldalán.
  6. Jó étvágyat!

Összár: a hal méretétől és szezontól függően 1100 - 1600 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: szalonnával tűzdelt hal, szalonnás hal, szalonnával tűzdelt ponty.