2011. november 9., szerda

Sólet takarékosan és egyszerűen

Jellemzők: fehérjében és rostokban gazdag, zsidó eredetű, laktató egytálétel.  
Elkészítési idő: 60-80 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:
  • 1 zacskó (50 dkg) fehérbab (a felhasználást megelőző este mindenképpen áztasd be hideg vízbe, amelybe kevés szódabikarbónát vagy sütőport szórtál, így másnap a bab hamarabb megpuhul)
  • 30 dkg füstölt bordaporc
  • 10 dkg hántolt árpa (gersli)
  • 1 babérlevél
  • 4 db főtt tojás
  • 2 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál zsiradék 
  • tejföl (opcionális)

Elkészítés:
  1. A babot tedd oda főni a babérlevél, a megmosott, darabokra vágott bordaporc és a két hagymaféle kíséretében.
  2. Amikor félpuha a bab, tégy bele sót, borsot és pirospaprikát. Add hozzá az átmosott gerslit is.
  3. Főzd meg keményre a tojásokat, majd héjazd le és vágd őket félbe.
  4. Ha megpuhult a paszuly és az árpa, vedd ki a babérlevelet.
  5. Add a babhoz a tojásfeleket.
  6. Főzd az ételt addig mérsékelt lángon, amíg a leve nagyja el nem párolódik.
  7. Kínáld önmagában vagy tejföllel! Jó étvágyat!