2011. november 15., kedd

Narancshéjital

Jellemzők: kissé fanyar, frissítő hatású ital 
Elkészítési idő: 10 perc + 3 nap érlelés + 60 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók:
  • 5 nagy narancs héja apró csíkokra vágva (lehetőleg vegyszerrel nem kezelt narancs)
  • 1 citrom héja apró csíkokra vágva (szintén kezeletlen, lehetőség szerint)
  • 1 kg kristálycukor
  • 5 dkg citromasav

Elkészítés:
  1. A citrusfélék héját keverd el a citromsavval és önts rá 1 liter hideg vizet. 
  2. Hagyd állni 3 napig hűvös helyen. 
  3. Főzd fel a cukrot öt liter vízzel, majd hűtsd ki. 
  4. Turmixold le a narancs- és citromhéjat a levével együtt, majd keverd el a cukorsziruppal alaposan.
  5. Szűrd le a levet.
  6. Töltsd a levet műanyag palackokba (kiürült ásványvizes vagy üdítős palack pl.), majd zárd le.
  7. Az így kapott narancsital hűtőszekrényben 10 napig eláll.