2011. november 3., csütörtök

Krumplis lángos egyszerűen

Jellemzők: olcsó vacsora, olcsó ebéd, kelt tészta 
Elkészítési idő: 2,5 - 3 óra
Nehézségi fok: bonyolult
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt + még egy kevés a tészta kinyújtásához, olaj a sütéshez, só, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor.

Elkészítés:
  1. A krumplit vágd kockákra és főzd meg enyhén sós vízben. Nyomd össze még melegen, de mindenképpen hűtsd ki langyosra.
  2. Az élesztőt morzsold bele 1,5 dl kézmeleg, enyhén cukros vízbe. Keverd el két evőkanál liszttel. Pihentesd a kovászt meleg helyen 20 percig.
  3. Az összenyomott krumplit dolgozd össze a liszttel, a kovásszal, egy teáskanál sóval és 1 dl langyos vízzel. Gyúrd össze az összetevőket nagyon alaposan (vagy használd a kenyérsütőgép dagasztó funkcióját). Formázd cipóvá a masszát, szórd meg liszttel és tedd letakarva meleg helyre 1 órát kelni.
  4. A tésztát nyújtsd ki 1 cm - 1,2 cm vastagra egy lisztezett deszkán. Egy nagyobb átmérőjű bögre vagy pohár segítségével szaggass ki belőle korongokat.
  5. A tésztalapokat keleszd még további fél órán át letakarva.
  6. Hevíts fel olajat, majd a megkelt cipócskákat az ujjaiddal széthúzva egyenként dobd a forró zsiradékba.
  7. Szedd konyhai papírtörlőre, hogy felitasd a felesleges olajat.
  8. Tálald fokhagymával, tejföllel, sajttal, meleg teával. Jó étvágyat!
  9. A megmaradt lángosok a fagyasztóban két hónapig elállnak. Tedd őket erős nejlonzsákokba. Ha mikróban olvasztod fel őket, friss állagot nyernek.
Egyéb elnevezések: burgonyás lángos