2011. november 18., péntek

Krémes egyszerűbben, házilag, piskótából

Jellemzők: Vajas tészta helyett piskótalapból (így egyszerűbben) készülő, könnyed, hidegen fogyasztandó desszert. Nyers tojásfehérjét tartalmaz! 
Elkészítési idő: kb. 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók a vaníliás krémhez:
  • 8 db tojássárgája
  • 8 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 18 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 20 dkg cukor
  • 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor + 2 tasak normál vaníliás cukor (vagy négy normál / négy Bourbon, vagy 25 dkg cukor + 1 vaníliarúd bele)
  • csipetnyi só

Hozzávalók 2 piskótalaphoz:
  • 2 x 4 db tojásfehérje
  • 2 x 4 db tojássárgája
  • 2 x 8 dkg kristálycukor
  • 2 x 12 dkg búzafinomliszt
  • 2 x csipetnyi só
  • sütőpapír
  • porcukor a hintéshez
  • egy enyhén nedves, tepsiméretű konyharuha

Elkészítés:
  1. A krémhez: a tojássárgájákat keverd csomómentesre a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Alacsony lángon tartva, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre egy edényben. Ha elkészült, hagyd hűlni egy kicsit.
  2. A tészta hozzávalóiból készíts a szokásos módon egy-egy vékony, tepsi méretű piskótalapot. A tepsit béleld ki sütőpapírral sütés előtt.
  3. Az első piskótalapot csavard egy tiszta, enyhén nedves konyharuhába, vagy, ha két egyforma méretű tepsid van, takard le az első kisült lap tetejét a nedves ruhával.
  4. Ha kihűlt a krém, a tojásfehérjék keményre vert habját elegyítsd benne.
  5. A sűrű krémet oszlasd el egyenletesen a második, még tepsiben lévő meleg tésztalapon.
  6. A bugyolált tésztalapot csomagolt ki és vágd egyforma méretű négyzetekre, majd rakd ki őket a habkrémen.
  7. A négyzetek illesztései mentén vizes késsel könnyen vághatóvá válik a sütemény.
  8. Tedd hűtőszekrénybe a kész krémest kb. 30 percre.
  9. Tálald porcukorral meghintve. Jó étvágyat!