2011. november 17., csütörtök

Kelkáposztás ragu

Jellemzők: a frankfurti leveshez hasonlítható ízű, de attól sűrűbb, laktató, gyorsan elkészíthető egytálétel. Burgonya nem kell hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 nagy fej (kb. 1 kg) kelkáposzta megmosva és nagyobb csíkokra vágva
  • 4 pár jobb minőségű virsli (pl. juhbélbe töltött) (mű)belétől megfosztva és felkarikázva
  • 2 evőkanál sűrű paradicsompüré
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 10 dkg füstölt szalonna vékony csíkokra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél pohár (kb. 85 g) tejföl
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1-2 db zöldpaprika karikákra vágva
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • kevés őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. A szalonnát pirítsd meg egy lábasban.
  2. Szedd ki egy kistányérra a pörcöket, majd a visszamaradt zsírban pirítsd meg a hagymát.
  3. Add hozzá a kelcsíkokat, kevergesd egy kicsit a forró zsíron, majd takard le és hagyd saját levében párolódni.
  4. Ha a káposzta félig megpárolódott, add hozzá a paprikakarikákat, a paradicsompürét és a virslit.
  5. Végül kapcsold le alóla a tűzhelyet, fűszerezd a már megpuhult káposztát, add hozzá a tejfölt és jól kavard össze.
  6. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: kelkáposztaragu.