2011. november 17., csütörtök

Karamellizált citromos csirkeszárnyak

Jellemzők: ropogós, fűszeres, pikáns csirkefalatok burgonya- és rizsalapú köretekre, párolt zöldségek, saláták mellé.
Elkészítési idő: 100 perc pácolással együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1,2 kg csirkeszárny megtisztítva, félbe vágva
  • 3-4 citrom frissen facsart leve (kb. 1,5 dl)
  • 1 teáskanál méz
  • 0,5 teáskanálnyi cayenne bors
  • 0,5 teáskanálnyi őrölt köménymag
  • 0,5 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 3 teáskanál só
  • 2 evőkanál étolaj
  • 0.5 húsleveskocka 3 dl vízben felfőzve

Elkészítés:
  1. Egy tálban keverd össze a citromlevet a fűszerekkel és a mézzel, majd rakd bele a csirkeszárnyakat. Dörzsöld bele a pácot a csirkeszárnyba, majd hagyd állni 30 percet.
  2. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  3. Folyasd szét az olajat egy nagyobb tepsi alján. Helyezd rá egyenletesen a csirkeszárnyakat és öntsd fel a húslevessel.
  4. Süsd 30 percig a csirkét alufóliával letakarva, majd kapcsold a tűzhelyed nagyobb hőfokozatra vagy grillfunkcióra, és süsd a szárnyakat további 15 percig alufólia nélkül. Ennyi idő alatt a felesleges víz elpárolog, s a pác cukortartalma kikaramellizálódik. Ne ijedj meg, ha a tepsi alja kicsit odakap a sütési idő alatt.
  5. Jó étvágyat!