2011. november 17., csütörtök

Gnocchi (olasz krumpli alapú tészta) alaprecept egyszerűen

Jellemzők: szószokkal változatosan ízesíthető olasz, burgonya alapú tésztaféleség (nudli). A kiformázott tészta zsákokba téve, fagyasztószekrényben eláll, így máskor gyorsan felhasználható ebédhez vagy vacsorához.
Elkészítési idő: 90 perc (krumplifőzéssel, gyúrással együtt) 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 6-8 adaghoz:
  • 1 kg hibátlan, lisztes burgonya héjában megfőzve, kihűtve
  • kb. 15-20 dkg búzafinomliszt
  • 2 tojássárgája (opcionális, ettől gusztusosabb színt nyer a tészta)
  • őrölt feketebors (opcionális)

Elkészítés:
  1. A kihűtött krumplit alaposan törd át vagy nyomd át krumplinyomón.
  2. Ízesítsd sóval, esetleg borssal.
  3. Add hozzá a tojássárgáját és keverd el a krumplipépben.
  4. Evőkanalanként kezdd el a krumplihoz adagolni a lisztet. 
  5. Adagold addig a lisztet és gyúrd addig, amíg a tészta jól formázhatóvá nem válik.
  6. A kapott masszát tedd egy kilisztezett gyúródeszkára és gyúrd át még egyszer alaposan.
  7. Sodorj a masszából hosszú, 1,2-1,5 cm átmérőjű rudakat. majd szabdald ezeket 2 cm-es galuskákra. Minden darab tetejét nyomd le egy darab villával, így nyeri el a gnocchi a bordás hátát.
  8. Ha le szeretnéd fagyasztani, tedd őket tálcára úgy, hogy ne ragadjanak össze. A tálcákat told a fagyasztóba, majd 30 perc múlva rakd át őket nejlonzsákba, s helyezd a zacskókat vissza a jeges klímába. Így garantáltan nem tapadnak egymáshoz.
  9. A kész galuskákat bő, lobogó, enyhén sós vízben főzd ki. A vízhez tégy egy teáskanálnyi vajat, margarint vagy étolajat. Olaszország egyes tájain enyhén sózott tejben főzik ki a gnocchit.
  10. Tálald szószokkal leöntve. Jó étvágyat!