2011. október 16., vasárnap

Mákos guba, mákos kifli - Egyszerű és valóban olcsó!

Gyermekkoromat és a karácsonyt idézi a hipp-hopp elkészíthető mákos kifli, amit nagyanyám előszeretettel "megfőzött" nekem - sokszor kértem nála valami édes ételt és a mákos guba gyorsan megvolt. Mézzel, fahéjjal és kevés rumba áztatott mazsolával ízesítve még kellemesebbé, lakatatóbbá varázsolhatod! Sokat spórolhatsz, ha nagybevásárlás alkalmával megvásárolod egy hipermarketben a kifliket (akár 10-15 Ft-ot is darabonként!), illetve, ha veszel egy doboz, sütésre-főzésre nagyon is megfelelő, akciós, zsírszegény tartós tejet.




Hozzávalók négy személyre: 10-12 db kifli (szárítva jobb), kb. egy liter felforralt tej, kb. négy evőkanál cukor, leheletnyi só, 1 evőkanál zsír / margarin / vaj, 20 dkg darált mák. Ízlés szerint: rumba áztatott mazsola, kicsi fahéj, méz.

Elkészítés: A kifliket karikázd egy nagy tálba. Forrald fel a tejet és oldd fel benne a cukrot, majd öntsd le vele a kifliket. Ha esetleg nem szívná fel a kifli az összes tejet, öntsd le róla a felesleget, viszont ha száraz, forralj gyorsan még egy-két decinyi cicabenzint, s öntsd a péksüteményre. Hintsd meg az ételt egy csipetnyi sóval, majd szórd rá a darált mákot és add hozzá a zsiradékot. Óvatosan, de alaposan kutyuld össze! (Azért ne egy híg maszlagot tegyél a gyerekeid elé a tányérra :o) Gazdagabbak tegyenek bele rumos mazsolát, s csurgassák meg a tetejét mézzel, megéri!

Tipp: ugyanez dióval, darált őrölt mogyoróval / mandulával is elzongorázható.