2011. október 20., csütörtök

Fasírt egyszerűen, olcsón

Sokszínű, a tésztaféléken kívül nagyon sok megszokott, hagyományos magyar ételhez (főzelékek, krumpliételek, rizsételek tucatjaihoz) adható feltét, de kenyérrel vagy szendvicsekben is finom csemege. Ha akad otthon némi levesből visszamaradt hús, ne dobd ki, hanem készítsd el a spórolós fasírtot! Viszont sose csak ilyen maradékból készítsd, mert nem biztos, hogy jó ízzel fogyasztod majd, mindig keverd el friss hússal a fasírt masszáját!

Hozzávalók négy személyre, kb. 16-20 gombóchoz: 25 dkg (fél doboznyi) friss darált sertéshús, egy nagy dobozos löncshús (darált hús) vagy kb. 25-30 dekagrammnyi darált főtt hús (levesmaradék), só, bors, 4 cikk fokhagyma, ízlés szerint petrezselyem, egy pici fej hagyma felkockázva, olaj a sütéshez, 2 szikkadt zsemle, prézli, 2 tojás.

Elkészítés:
  1. A húsféléket helyezd egy nagyobb tálba.
  2. Áztasd vízbe a zsemléket, majd csavard ki és add a húshoz.
  3. A masszát ízesítsd összenyomott fokhagymával, a hagymakockákkal, borssal, sóval, esetleg ételízesítővel vagy petrezselyemmel.
  4. Jól dolgozd ki két tojással a masszát.
  5. Kis gömbölyű, hosszúkás vagy lapos formákat kreálj belőle, de vigyázz: mindegyik kb. egyforma méretű legyen!
  6. Forgasd meg prézliben (esetleg lisztben), de zsemlemorzsa-burkolat nélkül is tökéletes.
  7. Süsd ki jó forró, bő olajban.
Tipp: 
  1. Sütheted hosszúkás, cipószerű formára gyúrva is tepsiben, ilyenkor néhány beirdalt szalonnaszelet jól mutat a tetején!
  2. Ha lehetőséged van rá, készíts két adagnyit és fagyaszd le nyersen, vagy félig átsütve a felesleget, így gyorsan tudsz vacsorát vagy ebédet kreálni.
Egyéb elnevezések:  olcsó vagdalt hús, olcsó fasírozott, olcsó egybefasírt.