2009. április 25., szombat

Olcsó rakott hurka recept

Hozzávalók:
50 dkg sertés- vagy marhamáj, 15 dkg rizs, só, bors, majoránna, 2 nagy fej vöröshagyma, 80 kg fejeskáposzta, köménymag, ecet, kevés cukor, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, étolaj vagy sertészsír, 1 pohár (175 g) tejföl.

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, majd ledaráljuk. Mind a két vöröshagymát felkockázzuk, de csak másfelet pirítunk meg némi zsiradékon üvegesre. Ezen puhára pároljuk a májat és a rizst, némi víz és só hozzáadásával. Ha készen van, ízesítjük majorannával és őrölt feketeborssal.

A maradék fél fej vöröshagymát is üvegesre pirítjuk kevés olajon. A zsiradékban fél evőkanálnyi cukrot karamellizálunk, majd megpároljuk a káposztát víz mellékelésével. Ecettel és őrölt köménymaggal ízesítjük. A kész párolt káposzta inkább legyen lucskos, mint száraz.

A burgonyát kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vízet. Alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, illetve egy evőkanálnyi tejfölt. A pürének sűrűnek és homogénnek kell lennie.

Egy tűzálló tál aljára némi zsiradékot teszünk. Erre egyenletesen rátesszük a krumplipürét, aztán a káposztát. A felső réteg a rizses májé. A tetejét kenjük be a maradék tejföllel és előmelegített sütőben, közepes hőfokozaton süssük addig, amíg a tejföl megpirul.

Tipp:
A fejeskáposztát kicserélhetjük savanyúra is, de ebben az esetben nyomkodjuk ki a savanyú lé nagyját.

Kategória: szuperolcsó.
Rakott disznómáj, rakott marhamáj.