2011. november 4., péntek

Tökfőzelék egyszerűen

Jellemzők: gyors, zsírszegény, zöldséges, egyszerű, egészséges 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy személyre: 1 kg gyalult tök (friss vagy mirelit, készíthető "idősebb" cukkiniből is), 1 fej hagyma, 2 evőkanál étolaj (vagy sertészsír), 1 zsírszegény pohár tejföl (175 g), 1 pohár kefir (175 g) (kipróbálhatod csak kefirrel, csak tejföllel vagy csak natúr joghurttal is, mindegyikkel finom), só, 1 húsleveskocka, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor kapor (vagy szárított kapor), őrölt édesnemes pirospaprika (opcionális).

Elkészítés:
  1. Az olajat forrósítsd fel, s a felkockázott hagymát fonnyaszd meg benne. Amennyiben paprikásan kívánod a tökfőzeléket, adj a hagymához 1 teáskanálnyi paprikát. 
  2. Tedd az olajra a gyalult tököt, az apró darabokra vágott friss kaprot, a citromlevet, majd öntsd fel 8 dl vízzel. Forrald fel, majd lassú tűzön, lefedve párold puhára a tököt. Vigyázz, nehogy túlságosan szétmálljon!
  3. A lisztet keverd simára a tejtermékekben, ízesítsd sóval, esetleg ecettel vagy citromlével. Add a tökhöz.
  4. Lassú tűzön, kevergetés mellett főzd fel a főzeléket.
  5. Tálaláskor hintsd meg még egy kis kaporral vagy csurgasd le tejföllel, kefirrel, joghurttal a tetejét.
  6. Jól illenek mellé a pörkölt- és fasírtfélék, a sült kolbász, a sült virsli stb.
  7. Jó étvágyat!