2011. december 12., hétfő

Kiadós sajtfasírt recept

Jellemzők: egyszerűen elkészíthető, ízletes feltét hús nélkül. Sok köretféle illik hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc + sütés
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: **** 

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 2 közepes szemű burgonya megtisztítva
  • 30 dkg sajt (trappista, füstölt trappista, edámi stb.) lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva
  • 1 pici fej hagyma lereszelve
  • őrölt fehér bors
  • 1 evőkanálnyi apróra metélt friss petrezselyemzöld vagy kevés szárított
  • 3 + 1-2 tojás
  • búzafinomliszt
  • zsemlemorzsa
  • étolaj a sütéshez

Elkészítés:
  1. Kockázd apróra a krumplit, s főzd meg enyhén sós vízben. Ha kihűlt, pépesítsd.
  2. A krumplipépet keverd össze 3 tojással, a reszelt sajttal, s kevés liszttel. Ízesítsd borssal, hagymával, fokhagymával, borssal, petrezselyemmel. Gyúrj ezekből egynemű masszát.
  3. Formázz a fasírttésztából apró, kb. 4 cm átmérőjű, lapos, kb. 2 cm vastag pogácsákat.
  4. A pogácsákat forgasd meg előbb lisztben, tojásban, végül zsemlemorzsában.
  5. Süsd ki a sajtfasírtokat közepesen forró olajban.
  6. Tálald melegen. Jó étvágyat!

Összár: 600 - 700 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: húspótló sajtból, sajtpogácsa, rántott sajt kiadósan, másképp